Drone Uçurmak Yasak Mı?

Drone Uçurmak Yasak Mı?

Kimisi için hobi kimisi için de kazanç kapısı olan drone'lar günümüzde gitgide popüleritesini arttırdı. Oldukça üst teknoloji olan bu drone'lar popüler olmasıyla beraber akıllara gelen sorular da gitgide arttı. İşte bu makalemizde belki de akıllardaki en büyük soru işareti olan Drone Uçurmak Yasak Mı?,Drone Uçuşa Yasak Bölgeler gibi sorularınızı bu makalede cevaplayacağız.  

Hangi Drone'ları Uçurmak İçin İzin Gerekiyor?

SHGM tarafından belirlenmiş talimatlar çerçevesinde, azami kalkış ağırlığı 500 gr ile 25 kg aralığında olan İHA’ların ve bunları kullanacak pilotların SHGM tarafından oluşturulan internet tabanlı kayıt sistemine kayıt edilmesi gerekmektedir. Bunun dışındaki azami kalkış ağırlığı 25 kg ile 150 kg aralığında olan ikinci gruptaki İHA’lar ile azami kalkış ağırlığı 150 kg ve daha fazla olan İHA’ların Türk hava araçları tesciline kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Kapalı alanlarda kullanılan İHA’lar, yere veya herhangi bir platforma bağlı olan insansız balon ve benzeri sistemler, devlet insansız hava araçları ve azami kalkış ağırlığı 500 gr’dan daha az olan İHA’lar ise talimat kapsamı dışındadır.

Hangi Drone'ları Uçurmak Serbest?

SHGM tarafından belirlenmiş bu talimatlara göre ağırlığı 249 gram altı olan ve hobi amaçlı olarak kullanılan drone’ların sisteme kayıt edilmelerine ve uçuş izni almalarına gerek yoktur. Ancak güvenlik bölgeleri ve uçuşa yasak bölgelerde hobi amaçlı da olsa bu drone’ların uçurulmaları yasaktır.  

İzin Alınmadan Kullanılabilecek En İyi Drone?


Drone Uçurmak Nerelerde Yasak?

Özellikle 500gr üstü drone'ların bir insana veya canlıya çarptığında yaralama olasılığı hatta öldürme olasılığı da vardır. Bu sebeple stadyum, konser alanları, pazar yerleri gibi bölgelerde izinsiz drone kullanımı yasaklanmıştır. Özel mülk ve site içerisinde uçuş da yasaktır ayrıca Emniyet ve Askeriyeye ait bölgeler, kamuya ait kurumlar da yasaklı bölgelerdendir