Drone Teknolojisi ve Geleceği

Drone Teknolojisi ve Geleceği

Bugün birçok alanda bizlere yardım eden drone'lar, ilk olarak savaşlarda kullanılması için üretilmişti. Vietnam Savaşı sırasında Amerikan Ordusu drone'ları gözetim amacıyla kullanmıştı. Teknojinin gelişmesiyle beraber drone'lar yaşamımızda birçok alanda kendine yer buldu

Yangın ve depremlerde insanları arama, üç boyutlu harita çıkarma, topografik incelemeler yapma, vahşi yaşamı koruma, tarımsal ilaçlama, trafik izleme, hava durumu tahmini gibi konularda drone kullanımı yaygınlaşmış durumda. Peki gelecekte drone'lar hayatımızı hangi alanlarda olacaklar?


Video Çekimleri için Drone Kullanmak

Ekstrem sporlar ve dağcılığın vazgeçilmezi haline gelen drone'ların kameraları her gün daha da gelişmiş hale geliyor. Manevra kabiliyeti ve gimbal konusunda yapılan geliştirmeler drone ile çekilen görüntülerde harika sonuçlar elde etmemizi sağlıyor.


Drone ile Kargo Teslimatı

Amazon yakın zamanda drone ile teslimat denemeleri yapmıştı ve olumlu sonuçlar almıştı. Otomasyon sorunları çözülmediği için henüz %100 başarı elde edilmediği için aktif olarak son kullanıcıya hitap etmiyor ancak çok yakın bir gelecekte bunun da olacağını tahmin etmek zor değil. 2016 yılında Flirtey ile ileDomino's Pizza tarafından ortaklaşa yapılan projede ilk drone teslimatı yapılmıştı. Yakın gelecekte Amazon gibi dünya devlerı drone kullanarak teslimat yapmayı ve teslimat sürelerini azaltmayı planlıyor.



Arama ve Kurtarma Faaliyetleri

İnsansız hava araçları drone'lar bizim ulaşamayacağımız yüksekliklerde sıcaktan veya soğuktan daha az etkilenerek ve üzerindeki akıllı kamera yazılımlarını kullanarak bizlerden çok daha iyi haritalama yapabiliyor. Bu sayede arama ve kurtarma faaliyetlerinde önümüzdeki yıllarda drone'ların kullanılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ayrıca drone'lar helikopterlere kıyasla daha pratik ve düşük maliyetli. Kızılötesi ve termal sensörleriyle her şart ve her ışık altında mükemmel sonuç alabiliyorlar.


DJI Mavic 2 Enterprise ile çekildi
DJI Mavic 2 Enterprise ile çekildi
DJI Mavic 2 Enterprise ile çekildi
DJI Mavic 2 Enterprise ile çekildi

Drone ile Yolculuk

Uber drone ile yolculuk gerçekleştirmek için NASA ve Pipistrel ile ortaklık kurdu. Bu proje, şehirlerde insansız hava araçları ile güvenli ve verimli hava ulaşımısağlamak için tasarlandı. Günümüzde büyük şehirlerimizde artan trafik zamanımızın büyük bir kısmını işgal etmekte. Ayrıca içten yanmalı motorlu araçların en çok dur-kalk yaparken enerji harcadıklarını unutmamak lazım. Daha verimli ve daha hızlı bir yolculuk için drone teknolojisi kullanılması amaçlanıyor.



Hava Tahmini

Drone'lar hava durumu tahmini yapmakta oldukça başarılı oluyorlar. Bunun en büyük sebebi ise drone'ların veri toplama kaabiliyetleridir. Günümüzde bilim insanları alınan verileri toplayıp analiz yaparak bizlere hava tahminini sunmakta. İlerleyen zamanlarda drone'lar topladıkları verileri yapay zeka işe işleyip bize daha az bir maaliyetle iletebilirler


Tarım Faaliyetleri

Son zamanlarda ülkemizde de çok kullanılan tarım drone'ları çiftçilerin işini oldukça kolaylaştırıyor. Bir insandan çok daha hızlı ilaçlama yapabilen drone'lar gittikçe yaygınlaşıyorlar. Drone geliştiren şirketlerin sıradaki hedefleri ise drone ile ekim yapmak.

DJI Argas
DJI Argas