Drone Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Drone Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Hem hobi hem ticari amaçla kullanılan ve hayatımızı oldukça kolaylaştıran teknoloji harikası drone'lar teknoloji severlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Bir zamanlar sadece belirli bir kesime hitap eden pahalı drone'lar yerlerini çok daha teknolojik olan ve kolay kullanılan drone'lara bıraktı. Eskiden sadece yüksek bütçeli filmlerde kullanılan drone'lar artık son kullanıcıların hobi ve ticaret aracı haline geldi. Bu sayede drone'lar hakkında merak edilen konular gitgide arttı. Bu konuların en başında da Drone Alırken Neye Dikkat Edilmeli? Sorusu geliyor. İşte bu makalemizde size maddeleri tek tek açıklayacağız.


1. Alacağım Drone İçin Ehliyet Veya İzin Gerekiyor Mu?

SHGM tarafından belirlenmiş talimatlar çerçevesinde, azami kalkış ağırlığı 250 gr ile 25 kg aralığında olan İHA’ların ve bunları kullanacak pilotların SHGM tarafından oluşturulan internet tabanlı kayıt sistemine kayıt edilmesi gerekmektedir.

Ağırlığı 249 gram altı olan ve hobi amaçlı olarak kullanılan drone’ların sisteme kayıt edilmelerine ve uçuş izni almalarına gerek yoktur. Ancak güvenlik bölgeleri ve uçuşa yasak bölgelerde hobi amaçlı da olsa bu drone’ların uçurulmaları yasaktır. Bu sebeple hobi amaçlı kullanacak takipçilerimize önerebileceğimiz sınıfının en iyisi olan ve 249g ağırlığa sahip olan DJI Mini 3 Pro Modelidir.

2. Drone'u Kullanım Amacı?

Eğlence, profesyonel çekimler ve spor amaçlı üretilen pek çok Drone modeli vardır. Bu drone'ların fiyatı kullanım alanına ve söz konusu alanda sunduğu özelliklere göre değişkenlik gösterirken, kullanıcılar sık sık ihtiyaç duymadıkları özellikler için gereksiz ödemeler yapıyor. Bu nedenle hedefleri belirlemek alışverişin birinci adımını oluşturuyor. Ticari olarak kullanılmak istenilen drone'ların yüksek çözünürlüklü, zorlu koşullar altında stabil kalabilen ve uzun menzilli olması gerekir. Bu tarz drone'lar oldukça güzel çekimler yapmanızı sağlar ancak pahalıdırlar hemde ehliyet ve eğitim gerektirir. Bu kategoride sizlere önerimiz DJI Mavic 3 Pro Cine Versiyonudur.

Ticari amaçla olmasa da hobi amaçlı kullanılacak drone'larda fotoğraf makinesi veya videonun ötesine geçip daha zegin görüntü elde etmesini sağlar. Bu tarz drone'larde menzilden çok kolay kullanıma ve görüntü kalitesine bakılıyor. DJI ürünlerinde Fly More Kit alarak menzil problemlerini çözmek mümkün. 3 Pille ve 3 pili de aynı anda şarj edebilen Fly More Kit menziliniz azaldığında drone'u indirip yeni batarya takıp uçuşunuza devam etmenizi sağlıyor.

3. Uçuş Süresi

Drone'larda tek batarya ile uçuş süreleri günümüzde 10 dakika ile 50 dakika arasında değişiyor. Uçuş mesafeleri ile 100 metre ile 7 kilometre arasında değişiyor. Kullanım amacınıza bağlı olarak drone seçerken ürün özelliklerini ve açıklamalarını iyi okuyup baktığınız drone'un uçuş süresi ve mesafesini öğrenmelisiniz. Menzil arttıkça fiyatın da arttığını unutmamalısınız.


4. Her Drone'da Kamera Var Mı?

Drone’lardaki en önemli unsurlardan biri de cihazla birlikte gelen kameralar. Bazı drone modellerinde kamera birlikte gelirkeni bazılarında ayrı olarak satılabiliyor. DJI ürünlerinde genel olarak ürünle bir satılıyor. Ayrıca termal kamera ve taşıma kapasitesi de fiyatı etkileyen diğer unsurlar olarak öne çıkıyor.

5. Akıllı Telefon Veya Kumanda İle Kontrol

Peki tüm drone’lar Android ve iOS cihazlarla uyumlu mu? Bu alacağınız cihaza göre değişiklik gösteriyor. Ancak piyasada satılan drone’ların büyük bir çoğunluğu tüm akıllı telefonlarla uyumlu. Giriş seviyesi cihazlarda zaten çoğunlukla telefon ile kontrol var. Üst seviye cihazlarda ise kumanda ile kontrol yapılıyor. Bu cihazların da tamamı akıllı telefonlarla da uyumlu. Ayrıca DJI'un sunduğu akıllı kumandalar olan DJI Rc ve DJI Pro yaptıklarıyla kullanıcılarını hayran bırakıyor.