DJI TAKİP MODU VE ACTİVE TRACK NEDİR?

DJI TAKİP MODU VE ACTİVE TRACK NEDİR?

DJI TAKİP MODU VE ACTİVE TRACK NEDİR?


DJI takip modu ve active track teknolojisi isimleri yüzünde çok benzer gibi görünebilirler. Bu kadar benzer olmalarına rağmen arada belirgin farklar söz konusu. Profesyonel drone pilotları kadar harika işler çıkaran takip modu ve aktice track teknolojilerinin ne olduklarını ve farklarını bu yazımızda sizlere anlatacağız.

DJI Drone modelleri küçük gövdelerine rağmen çok teknolojik cihazlardır. Eskiden profesyonel drone pilotlarının yapabildiği takip özelliğini artık amatörler tek tıkla yapabiliyor. Bu durum cihazı hobi veya çekim amaçlı alan müşterilere cihazı daha da cazip hale getiriyor.

Active Track hedefi drone kamerası kadrajı içinde tutmaya çalışan bir teknolojidir.

Takip Modu ise drone ve kumanda veya herhangi gps modüllü mobil cihaz arasında iletişim sağlayarak gps sinyallleri sayesinde takip etme özelliğidir.

Bu iki modun kendi aralarında artıları ve eksileri vardır. Yazımızı okuduktan sonra hangi modun sizin için daha avantajlı olduğunu anlayabilirsiniz.



DJI Takip Modu Nedir?

DJI Takip Modu
DJI Takip Modu

DJI Takip modu veya İngilizcesiyle DJI Follow Me Mode GPS altyapısı sayesinde çalışan bir özelliktir. DJI Drone ile GPS modülü bulunan bir mobil cihaz ile iletişime geçer ve aldığı sinyallerle takip işlevini gerçekleştirir.


DJI Takip Modu'nun artıları:

  • Drone 100 metre mesafeye kadar izinizi kaybetmez.
  • Pilot veya nesnenin her zaman kadrajda olması gerekmez.

DJI Takip modunun en iyi yanı, nesne ve drone arasındaki mesafe fazla artmadıkça drone nesnenin izini kaybetmez. Eğer mesafe artar ve bağlantı koparsa drone'a yaklaşın çünkü drone sinyali yeniden bulduğu anda takip moduna devam edecektir.

Bu modu Active Track'dan farklı kılan özelliği ise takip edilen nesnenin her zaman kadrajda olması gerekmez. Bu ne gibi durumlarda işinize yarayacak merak ediyor olabilirsiniz. Örneğin bir köprünün altından geçiyorsunuz ve drone köprünün üstünden uçuyor. Active Track Teknolojisi kullansaydınız drone sizi göremediği için izinizi kaybederdi. Ama DJI Takip Modu Gps sinyali ile çalıştığı için sizden sinyal alıyorsa köprünün üstünden de sizi takip edebilir.


DJI Takip Modu'nun eksileri:

  • Nesneyi veya pilotu kadrajda tutamıyor.
  • Gimbal'ı kendiniz kontrol etmelisiniz.
  • Kumandayı yanınızda taşımalısınız.
  • Yükseklik 10 metre.
  • Engellerden kaçmaz.

Takip modu, gimbal hareketlerini kontrol edemediği için pilotu veya nesneyi kadraj içinde tutamaz. Bu durumda pilotun gimbalı kontrol etmesi gerekir.

Ayrıca kumandayı her zaman yanınızda bulundurmalısınız. Aksi taktirde GPS sinyalini takip edemez.

Bu modu kullanmak için 10 metre yüksekte kalmanız gerekir. Bunun nedeni ise drone bu modu kullanırken engellerden kaçamaz. Bu Yükseklikte kalmanız sizin faydanıza olacaktır.


DJI Active Track Nedir?

DJI Active Track
DJI Active Track

Active Track teknolojisi drone'un bir nesneyi kamera sayesinde takip ettiği özelliğe verilen addır.

Aktive Track artıları:

  • Engellerden kendi kaçar.
  • Nesneyi kadrajta tutar.
  • Kumandayı yanınızda taşımaya gerek yoktur.
  • Gimbal nesneyi takip ederken otomatik olarak drone tarafından kontrol edilir.

Active Track için nesneyi işaretlersiniz ve hangi Active Track modunu kullanacağınızı seçersiniz.

Active Track'in en sevilen özelliği ise engellerden kaçma özelliğini kendisi kullanmasıdır. Drone ile orman içinde, bina aralarında veya engellerin bulunduğu ortamda bu teknolojiyi kullanmak DJI Takip modu yani DJI Follow Me özelliğine göre daha avantajlıdır. Tabi bu özelliği kullanırken çok dikkatli olmak lazım çünkü engel tanıma sensörleri halihazırda yüzde yüz güvenebileceğimiz kadar gelişmedirler ve hala eksiklikleri bulunmakta.


Ayrıca bir diğer sevilen özellik ise Active Track'ın gimbalı kendi kontrol etmesidir. Follow Me modunda gimbal sabit kalır ve gimbalı kullanıcının kontrol etmesi gerekir. Active Track açık olduğunda gimbalı kendi kontrol eder ve iş yükünüzü oldukça hafifletir.


Active Track Eksileri:

  • Nesne kadrajdan çıktığında drone havada asılı kalır.
  • 30 FPS sınırı vardır.
  • Düşük ışıkta çalışmaz.

Active Track kamera ile çalışır dolayısıyla drone görüntüyü algılayamazsa drone kaybolabilir bu çok risklidir.

Bu özellikte drone nesneyi göremezse havada asılı kalacaktır ve siz tekrar nesneyi bulup özelliği etkinleştirmezseniz sizi takip etmeye devam etmeyecektir.

Düşük ışıkta çalışmayacaktır, özellikle eski model mini serilerinde bu özelliği akşam saatlerinde kullanmamanızı tavsiye ederiz.

Active Track ile 30 fps'den daha fazlasını kaydedemezsiniz. Eğer slow motion görüntü istiyorsanız bunu elle yapmanız gerekir.

DJI Mavic Mini ve DJI Mavic Mini 2 dışında çoğu DJI Drone'da bu teknoloji vardır.


Sonuç Olarak

Bu iki teknolojinin de kendilerine göre artıları vardır. İkisinin de artı ve eksilerini sizler için derledik, umarız bu yazı sizlere yol gösterici olmuştur.

Hangi DJI Drone'da Active Track özelliklerinin bulunduğunu öğrenmek istiyorsanız asağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

Tıkla!

DJI Teknik Servis hizmeti için tıkla!